Sätta kakel över diskbänken själv – en god idé

Ett av de mest effektiva och snygga lyften man kan ge sitt kök är att sätta kakel över diskbänken. I de fall man inte har haft kakel där innan får sig köket ett rejält uppsving – om man byter ut det gamla taket moderniseras plötsligt köket kraftigt.

Att sätta dit kaklet själv behöver inte vara särskilt svårt, och det krävs troligtvis större mod att hacka ner det gamla kaklet än att välja ut nytt och få det på plats. En faktor som påverkar svårigheten i arbetet är underlaget som kaklet ska sättas dit på. Om man till exempel jobbar med gips som underlag blir hela arbetet oerhört mycket lättare än om man ska arbeta med skrovlig betongvägg.

Själva uppgiften bör dock de allra flesta klara så länge man lägger ner den tid som krävs, är noggrann och planerar rätt bör jobbet resultera i en riktigt snygg kakelvägg. Belöningen man får av nytt kakel över diskbänken kan närmast beskrivas som trefaldig – man får en hållbar köksyta, den är lätt att hålla ren och man får en härlig inramning av en del av huset man spenderar mycket tid i.

Kom däremot ihåg att det är stor skillnad på att sätta upp marmor i kök mot marmor badrum. I badrum är det extremt noggrant med våtrumsspärrar så där ger jag inte någon rekommendation till att göra jobbet på egen hand.

Designa själv

Den keramiska världen är en värld som är i ständig förändring, främst kanske på grund av frekventa svängningar i mode och trender, men även tillgång till klassiska förlagor, bland annat från Sydeuropa. Med det här i åtanke kan man också påstå att valmöjligheterna när man ska lägga kakel är mycket stora. Till exempel kan man välja sidenmatta, skrovliga eller högblanka kakelytor.

Kakelfärgerna kan varieras i oändlighet – några exempel är att välja att milda pastellfärger, med ett snyggt kontrasterande mönster, eller vackra blomstermönster i en färgskala som är genomgående.

Stora mönsterbilder

Man har också möjligheten att välja kakel med så pass stora mönsterbilder att det krävs ett dussin eller mer för att bygga upp dem. Väljer man att köra på ett sådant kakel måste man dock vara riktigt noggrann med mätningen, för att säkerställa att ytan över diskbänken verkligen rymmer hela mönstret.

En bra regel att gå efter är att välja kakel vars struktur och färger är i harmoni med kökets övriga färgsättning. Tänk på att en ny kakelvägg över diskbänken dock också kan vara startskottet för en totalrenovering och make-over för köket.

Snabb överblick av processen

  • Ytan uppmäts
  • Beräkna hur mycket material som krävs
  • Bestäm typ av kakel
  • För eventuellt mönster – mät mycket noga
  • Införskaffa kakel samt tillbehör

Källa: Dinbyggare.se