Lyft det eländiga badkaret !

Vet du hur mycket ett bubbelbadkar väger? Det vet jag – Extremt mycket. Det är faktiskt så pass mycket att det förekommer texter på förpackningarna att man bör kontrollera bärigheten där man ska ha dem. Kanske främst gäller det i gamla trähus och eftersom vi har helgjutna betongblock som huset är byggt av är nog inte det något problem som jag behöver bry mig i. Däremot kvarstår problemet med att badkaret väger bly! Det enda som behöver göras för att få det plats är att bredda dörren, ta bort innerväggar och flytta badrummet från övervåningen till undervåningen. Sen hyr jag en lyftkran som lyfter in åbäket in i huset.

Brorsan som jobbar med stora kylmaskiner hela dagarna berättade att det finns ett företag i Stockholm som specialiserat sig på tunga lyft. Inte helt oväntat heter de just Tunga Lyft. Brorsans firma brukar anlita dem när de ska lyfta något riktigt tungt som oftast står i vägen.

Ett annat alternativ är att köpa lyftanordningar som är speciellt framtagna för industrin, se PMH International. Med färdiga anordningar kan de tunga kylaggregaten flyttas likt små legobitar. Det låter ju jättetrevligt. Problemet är bara att industrikranar just heter ”Industri”-kranar för att de är tillverkade för industrin. Några små minikranar som är tillverkade för att möta mina behovs som privatperson verkar inte finnas. I alla fall har jag inte hittat det.

När vi flyttade ner soffan till undervåningen slutade det med att stort hål i väggen mot tvättstugan skapades. Det tog ett halvår innan vi byggde igen det. Det känns som att det blir något i stil med det denna gång också. Nu gäller det bara att hitta ett par starka och snälla kompisar. För även om brorsans tips är genomtänkta så hjälper de inte mig denna gång.