Gilla – Få rabattkod – och ogilla sen…

Företag är beredda att betala för att få dina likes. Det visste du kanske redan men har du tänkt på vad de är beredd att betala? 10 kr, 50kr eller mer?

Orsaken att de vill att du ska lika dem på Facebook är flera. För det första ser andra konsumenter att många tycker om företaget vilket därmed ökar deras trovärdighet och dess varumärke. Men du ger dem även en mängd gratis reklam. Om du klickar Like på ett företag kommer du att visa detta på din tidslinje. Om företaget sedan gör fler inlägg kan detta visas och därmed får de extra reklam. Det är klart att de därmed kan betala för en lika – de får ju något tillbaka.

Läste att exempelvis att man får 10% rabatt om man likar Textstyle på Facebook. Så om jag nu ska köpa gardiner och väljer att köpa dessa från det företaget så går jag den vägen. Jag klickar Like, får 10% på nästa köp, och köper sedan produkterna med rabatt. När de kommit hem och är nöjd med varorna betalar jag fakturan, och i samma ögonblick söker jag upp dem på Facebook och tar bort min Like. De får gärna ge mig pengar för att tycka om dem – men jag har ingen anledning att tycka om dem för evig framtid.

Har vänner som är med i mängder av tävlignar på Facebook och de säger att de gör exakt samma sak. De följer reglerna men när tävlingen är avslutad tar de bort sin Like. Det finns helt enkelt ingen anledning att bjuda på den i längden.

Har själv ett företag och märker att många gör liknande. Det gäller alltså att inte bara jaga Likes utan även att behålla dem. Men det är en helt annan historia.