Bästa råden – när hantverkaren måste komma

Vad skiljer det mellan att själv genomföra en renovering och att låta professionella hantverkare genomföra ditt renoveringsbehov? Först och främst är det ju ett ganska självklart svar: tiden! Är du inte själv van vid att renovera och kan avsätta den tid som krävs för det kommer det att ta mycket längre tid i relation till om du skulle anlita en hantverkare. Men personligt tycker jag att det finns fler fördelar än så.

En hantverkare har ju en helt annan vana av att planera arbetsmoment och genomföra det vilket gör arbetet mer effektivt. Har du för avsikt att renovera din lägenhet eller hus kan du ju göra de enklare delarna i processen som exempelvis rivning och bortforsling kan innebära.

När det sedan kommer till detaljarbetet och det mer avancerade arbetet i renoveringen tar hantverkaren vid. Hur du lägger upp din renovering beror ju även på hur din budget för ditt renoveringsprojekt ser ut. Hur lätt är det då att hitta en pålitlig, seriös och erfaren hantverkare? Svaret på den frågan är tyvärr att det inte är så enkelt.

De som har gott rykte efter väl utförda jobb är ofta uppbokade en tid framöver men det kan helt klart vara värt väntan. En väg är att gå via offertsidor, (Sveriges Byggservice är enbart ett exempel) som samarbetar med erfarna, utbildade och seriösa hantverkare inom byggbranschen. En offerttjänst skulle snabbt tappa sitt rykte om de samarbetade med oseriösa företag. Så det blir lite som ett ”såll” eller ”filter”.

Att tänka på

När du anlitar en hantverkare finna det ett antal olika saker att tänka på som vi listar nedan:

Kommunikationen: att vara tydlig mellan dig och hantverkaren lägger grunden för hur smidigt arbetet kommer att ske. Var tydlig med vad du förväntar dig i form av design, materialval och datum då arbetet förväntas vara klart.

Referenser: be gärna hantverkaren om referenser i form av bilder eller tidigare kunder att ringa för att få bekräftat det goda rykte som hantverkaren har.

Offert: be alltid om en utförlig offert där du kan se allt material, arbetstimmar och övriga kringkostnader så att ni är helt överens om vad som gäller.

Pris: I offerten skall priset per timme framgå om jobbet sker löpande per timme alternativt pris för fast kostnad på jobbet. Fråga gärna om något annat tillkommer och få då skriftligt på varför och hur övriga kostnader skulle kunna uppkomma.

Ovan tips kan te sig självklara men det är så lätt att någon part förutsätter något och snart är det inte samma goda ton som det var inledningsvis var.

Lycka till med ditt nya renoveringsprojekt!