AirBnB, Uber och sen…

Att renovera handlar inte bara om att lägga ut massa pengar för att få det snyggt. Det kan lika gärna vara en investering – som ger ganska bra intäkter tillbaka. Att hyra ut källaren, eller bara ett sovrum, via AirBnB är enkelt och smidigt. Vi har inte börjat än då renoveringen kvarstår. Men vi har vänner som tjänar några tusen i månaden bara på att erbjuda en sovplats.

Delningsekonomin är helt klart på frammarsch – på både gott och ont. Ett exempel är taxitjänsten Uber, som fått en del kritik här i Sverige, men som trots allt är igång. Vad kommer näst?

Under den tid vi inte hade bil hyrde vi bil någon helg i månaden. Det finns sidor som jämför biluthyrningspriser och de är säkert funktionella men vi valde en liten annan väg. Det viktigaste var att vara ute i god tid. Det spelade ingen roll hur mycket vi jämförde priserna – det fanns nästan aldrig något billigt kvar på närainpå. Men var vi ute två månader före var det inga problem.

För oss var det viktigaste också att vi kunde gå hemifrån till uthyrningsfirman. Då behövde vi inte åka buss för att hyra bil – och sedan åka buss hem. Priset väger tungt – men flexibilitet kan väga tyngre.

Även inom biluthyrning kommer delningsekonomin. En del tjänster innebär att man kan hyra bil från privatpersoner (som airbnb fast för biluthyrning). Det kan vara ekonomiskt – men inte säkert. Vi undersökte det när vi skulle till Ö-vik senast och det var inte många kronor som skiljde.

Jag kollade även på skoj nu och jämförde priserna på hyrbil i Visby mot vad det kostar att hyra privat. Är man ute i god tid och får de minsta bilarna så skulle jag välja bilfirman än så länge.

Men även där kan likheterna dras till AirBnB. Min fru bokade två nätter i Örebro för 800 kr. Jag själv bodde i samma stad, två nätter på vandrarhem, för mindre summa. Men skillnaden var att vara ute i god tid…

Blir renoveringen en intäktskälla – återstår att se men efterfrågan finns uppenbarligen.