Våra tankar kring våtrumsmatta eller kakel

Vi har genomfört två badrumsrenoveringar under årens lopp. Helrenoveringar som inneburit att vi fått välja allt gällande inredning från början. Vissa i familjen har uppskattat detta väljande medan andra inte har uppskattat det lika mycket. Men ibland måste det bara bli gjort och det lönar sig uppenbarligen att tänka till ett extra varv för att göra om en badrumsrenovering gör man knappast. Så billigt är det inte.

En fråga som dök upp vid bägge renoveringarna var om vi skulle ha badrumsmatta eller kakel. Idag väljer i stort sett alla kakel men varför? Visst, jag kan förstå att det känns lyxigare och ger ett högre andrahandsvärde men samtidigt kostar det mer. Vid första badrumsrenoveringen valde vi kakel. Det blev bra och snyggt och eftersom vi sålde huset året efter var det rätt val. Men orsaken till att vi valde kakel är däremot tänkvärt. När vi kontaktade flera företag för badrumsoffert så sa flera att priset skulle bli det samma om de la kakel eller om de satte upp badrumsmatta. En del sa till och med att de inte utförde jobb med våtrumsmatta och vissa sa att INGEN har detta nu för tiden.

De hade inte rätt. Men vi svalde det och tog kakel.

När vi sedan genomförde nästa renovering i vårat nästa hus funderade vi igen på matta. Det var en tvättstuga och en liten toalett som skulle ordnas till. Denna gång åkte vi och tittade på mattor och pratade med de som sålde dessa för att höra om de hade något tips på företag som kunde montera dem. Den lilla toaletten på två kvadratmeter kostade 3000kr inklusive material och jobb. Detta visserligen efter RUT men jämför detta med de 80.000 som kakelkillarna tog på förra stället. Nu var visserligen den förra renoveringen betydligt större men knappast 25 gånger större. Med andra ord var det billigare med mattan.

Att INGEN annan har det var även det felaktigt. Det var rätt vanligt märkte vi att man snålade på de små toaletterna och tog matta medan det på den stora toaletten var kakel. Den med dusch och badkar hade man alltså valt att ha kakel i. Så precis som vi gjorde har många andra gjort.

Varför sa då hantverkarna så? Den frågan kvarstår.