Stöldturné….

Sommartider betyder att all tanke på renovering i hemmet är långt borta. Förra året var det tapetsering och ombyggnation under semestern men efter två veckors allmänt kaos är vi eniga om att vi inte gör om det igen. Då lägger vi hellre fokus på stugan. En del renoveringar behöver göras som känns roliga. Andra mest bara nödvändiga.

En nödvändig förändring blir att vi måste köpa en ytterdörr till snickarboden. Helt enkelt eftersom det varit en stöldturné i området. Grannhuset har haft inbrott genom att de bröt upp deras dörr och tog sin in. Vad de sedan gjorde där inne är en fråga som kvarstår. Finns ju inget att ta i ett hus som lämnats åt sitt öde och har sånna stora vattenskador att taket hänger ner.  Vi träffade ägaren förra sommaren och fick gå in och titta. Slutsatsen är – riv och bygg upp nytt.

Men oavsett så är inbrottet ett tecken på att det rör sig tjuvar i området. Det märkte vi ju själva i höstas när de brutit upp ytterdörren på gäststugan och tog svärfars röjsåg. Troligtvis hade de använt verktyg som vi har nere i snickarbon. Där har vi en enkel dörr av några plankor som blir ”låst” av en hasp utvändigt. Extremt enkelt att ta sig in alltså och det känns ju inte helt rätt att bjuda på verktyg som kan ligga till grund för ett inbrott.

Vi har kikat runt lite på olika ytterdörrar och har landat på att det blir en kallförrådsdörr. De är betydligt billigare än vanliga ytterdörrar samtidigt som de ändå håller tjuvarna borta. Vi behöver ju inte något jättesnyggt eller jättehållbart. En klassisk enkel dörr med karm och lås är vad som behövs och då landar priset på 1500-2000kr. Visst går det att få billigare men lite känsla ska den ändå ha så den passar in mot dagens bod