Bergvärme och vit box

Idag har vi tagit oss tid för att fördjupa oss inom ämnet bergvärme. Något som jag trodde vi visste var det var men när jag började läsa på Rototec.se om denna värmekälla insåg jag att jag inte alls  kunde mycket. Men oavsett så är det intressant. Vi gillar miljövänliga lösningar och det verkar ju vara betydligt bättre än olja eller el. Det jag inte visste var exempelvis att man måste ha vattenburet värmesystem. Okej, kanske låter logiskt men jag får väll erkänna att jag inte tänkt till så mycket . För mig har det bara handlat om ett ”djupt hål i marken”.

Svärföräldrarna slutade elda med ved för några år sedan och installerade bergvärme. Utöver det en värmeväxlare (heter det så) ? En sån där stor vit låda på utsidan av huset som gör att det blir varmare inne.

Oavsett så behöver de inte elda något alls. Elen finns som stöd för värmen men uppenbarligen klarar de sig ganska bra med de värmekällor som finns. Har hört at det var rätt dyrt men med tanken på hur mycket de slet med veden så får jag nog säga att det måste vara värt det.

Så när vi diskuterar var vi ska bo någonstans i framtiden och vilka renoveringar vi kan tänka oss göra på det nya boendet så är vi alla fall överrens. Det ska vara enkel uppvärmning. Absolut inte olja eller el eller ved. Detta eftersom det antingen kostar pengar eller kostar tid. Nu är det bara drömmar men det ändå kul att planera och tänka och drömma. Sen får man se vad det blir.

Enkelt och lätt ska huset vara att ta hand om. Så just gällande värmefronten blir det något liknande svärfars lösning. Till det blir dags att flytta ska jag ha lärt mig vad den vita boxen heter…